18 Červen, 2017
Domácí chléb

Ingredience
- 1 sáček sušeného žitného kvásku (30 g)
- 1 sáček instatního droždí
- 440 ml převařené vlažné vody
- 280 g celozrné hladké špaldové mouky
- 290 g žitné mouky
- 150 g hladké pšeničné mouky
- špetka cukru
- 1 lžička soli
- kmín dle chuti
Postup
Den předem založte kvásek – smíchejte sušený kvásek, žitnou mouku a 140 ml vody.
Mísu pak důkladně překryjte potravinovou fólií a nechte na teplém místě odpočívat.
Druhý den začněte nastartováním droždí – nasypte jej do hrníčku, přidejte cukr a trochu vody a nechte na teplém místě odpočívat tak 10–15 minut.
Poté dejte do mísy od robota oba zbývající druhy mouk, vodu, sůl, kmín, kvásek a vzešlé droždí a vše zpracujte do pevného a hladkého těsta.
Když máte těsto hotové, dejte do ošatky čistou utěrku, kterou poprašte žitnou moukou a přendejte do ní těsto.
Nechte kynout 2 hodiny na teplém místě.
Troubu předehřejte na 250 stupňů.
Na plech dejte pečicí papír a na ten překlopte nakynuté těsto na chléb.
Plech s chlebem dejte nyní do trouby a pečte 20–30 minut.
V průběhu pečení můžete chléb 2× až 3× rukou postříkat vodou.
Chléb bude hotový, když bude kůrka zlatavě hnědá a při poklepu bude pecen znít dutě.
Chléb přikrytý utěrkou vydrží 2,3 dny
Doba přípravy
Hodnocení
Verunka:
Tom: