Home / Pečivo / Domácí chléb
18 Červen, 2017

Domácí chléb

Posted in : Pečivo on by : verunka

Ingredience

  • 1 sáček sušeného žitného kvásku (30 g)
  • 1 sáček instatního droždí
  • 440 ml převařené vlažné vody
  • 280 g celozrné hladké špaldové mouky
  • 290 g žitné mouky
  • 150 g hladké pšeničné mouky
  • špetka cukru
  • 1 lžička soli
  • kmín dle chuti

Postup

Den předem založte kvásek – smíchejte sušený kvásek, žitnou mouku a 140 ml vody.
Mísu pak důkladně překryjte potravinovou fólií a nechte na teplém místě odpočívat.

Druhý den začněte nastartováním droždí – nasypte jej do hrníčku, přidejte cukr a trochu vody a nechte na teplém místě odpočívat tak 10–15 minut.
Poté dejte do mísy od robota oba zbývající druhy mouk, vodu, sůl, kmín, kvásek a vzešlé droždí a vše zpracujte do pevného a hladkého těsta.
Když máte těsto hotové, dejte do ošatky čistou utěrku, kterou poprašte žitnou moukou a přendejte do ní těsto.
Nechte kynout 2 hodiny na teplém místě.
Troubu předehřejte na 250 stupňů.
Na plech dejte pečicí papír a na ten překlopte nakynuté těsto na chléb.
Plech s chlebem dejte nyní do trouby a pečte 20–30 minut.
V průběhu pečení můžete chléb 2× až 3× rukou postříkat vodou.
Chléb bude hotový, když bude kůrka zlatavě hnědá a při poklepu bude pecen znít dutě.

Chléb přikrytý utěrkou vydrží 2,3 dny

Doba přípravy
Hodnocení

Verunka: 

Tom: 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *